Psicologia i coaching aplicat a l’esport

Què és la psicologia coaching i què ens pot aportar com a esportistes? El coaching és una part de la psicologia, una tècnica enfocada cap a noves oportunitats i resultats, creant plans d’acció per arribar a un objectiu.

Per exemple, si ens sentim estancats, necessitem un canvi però no sabem molt bé per on començar, tenim mil dubtes sobre com resoldre alguna cosa que ens preocupa, etc.

 

El coaching t’ajuda a conèixfrase-deporteer-te i treure el millor de tu mateix, perquè exploris i prenguis les decisions necessàries. El primer serà posar un objectiu i després donar els passos per aconseguir-ho. Com? Farem de “advocat del diable”, qüestionant, reflexionant i fent exercicis que ens ajudin a canviar el xip, a conèixer i eliminar barreres, a potenciar punts forts, i sobretot, a organitzar-nos.

Si estàvem pensant que la psicologia en l’esport només és útil per a l’elit o dins de la competició, no podíem estar més lluny. No només parlem de poder millorar marques, rendir millor i aconseguir el que ens proposàvem, és també millorar altres aspectes de la teva vida en general, que poden estar més o menys relacionats amb l’esport, molt indicat tant per a gent que s’inicia com para esportistes més experimentats. M’explico amb alguns exemples que potser us sonin:

 

 

– Vull fer-ho tot i no tinc temps per res

– No sé com afrontar X situació

– La meva parella diu que entreno massa i no li dedico temps

– Hauria de canviar d’hàbits… però em costa comprometre’m

– M’estic atabalant entre treball, estudi, família i entrenaments

– Tinc una molèstia que van a fer malbé tota la temporada

– No tinc temps per entrenar

– Començo amb molta motivació i després em canso

– Em far por no arribar al final, etc.

Finalment, si decidiu iniciar un procés de coaching, és important assegurar que el professional és psicòleg i compta amb la formació acreditada per un organisme de regulació professional per assegurar la qualitat del procés i l’adhesió a un codi ètic.

Raquel de l’Àguila
NºCol. 20020
Psicòloga especialitzada en clínica d’Adults, esport i addiccions.

Más en http://www.raqueldelaguila.com/coaching-y-deporte/