Rutina durant la quarantena

En pasar tants dies sense escola, els nens necessiten mantenir una rutina: hora d’aixecar-se, hores de menjar, bany, etc, per a no alterar en la mesura que sigui possible la seva estabilitat.

Fer un horari

Horari si, rigidesa NO. Podem fer conjuntament amb ells un horari setmanal amb el que fer durant el dia però sempre flexible: serà suficient amb una activitat establerta al matí i una a la tarda. Deixar que ells tinguin espais lliures (Encara que s’avorreixin!) on prendre decisions i estimular la seva creativitat i autonomia.

Pluja d’idees 

Encara que podem buscar mil idees per internet, sempre és positiu que surtin d’un mateix. Fer una pluja d’idees de jocs i activitats que poden fer tant ells sols com en família. Aquesta llista poden decorar-la i penjar-la en un lloc visible o omplir un pot amb totes elles per a quan necessitin inspiració. És un bon moment perquè tant fills com pares treguin la creativitat que porten dins.

Tasques de la casa

Pot ser un bon moment per a involucrar als fills en tasques que no estiguin dirigides a si mateixos sinó al bon funcionament de la casa i la família. Que ajudin a cuinar, fer neteja general d’armaris, cuidar a les mascotes, penjar la roba, adaptant la tasca a la seva edat i habilitat. És important donar-los opcions i motivarl-los a ells, no imposar, donar-los responsabilitats progressivament i oferir-los ajuda. Això es pot plantejar com una missió en família i mai com un càstig i ajudarà el vostre fill/a a millorar la seva autonomia, responsabilitat i seguretat en ell mateix.

Espais d’autocura

En la mesura que sigui possible, cal mantenir una estona al dia on cada membre de la fmília (especialment pares i mares) pugui dedicar-se a si mateix i a la seva autocora. Explicar als nens la importància d’això i incloure-ho com a part de la rutina familiar.

Per a moments en què se sentin atabalats o enfadats podem crear un racó de la camlma per a cada membre de la família o compti amb coses que li relaxen: un quadern per pintar, un llibre/conte, un peluix/ninot preferit que a més faci olor de la seva colònia preferida, una pilota antiestrés, fotografia, paper de bombolles,..

Gestió de les emocions

 En la situació en la qual estem vivint, tindrem una gran varietat d’emocions que moltes vegades ens constarà gestionar i fins i tot reconèixer. Per això, és important ser conscient de les emocions que ens envaeien a cada moment, parlar sobre elles amb els altres i buscar solucions o recursos per a gestionar-la de la millor manera possible. Pensa que segurament les nostres emocions afecten les emocions del que ens envolten.

Comunicació positiva

Pot ser un bon moment per a millorar la comunicació entre els diferents membres de la família. Es important deixar un temps cada dia, sense distraccions tecnològiques, en els quals pares i fills puguin conversar sobre allò que els preocupa, les pors que tinguin, etc. Això ajudarà a conèixer millor als diferents membres i oferir l’atenció als teus fills que moltes vegades demanden.

Ús de noves tecnologies

 Estar tot el dia a casa farà que l’ús de les noves tecnologies augmenti (mòbil, tauleta, ordinador, consoles, televisió, etc.) Per això, hem de fer-ne un bon ús i limitar als nostres fills la seva plena llibertat. Posar un horari d’ús pot ser una opció tant per a nens com adolescents.

 

Idees per a fer manualitats a casa:

Instagram: @jugandoencasa  @fantasiasmiguel  @chaujuguetes

70 ideas fáciles para hacer con niños en casa

https://ladiversiva.com/70-ideas-faciles-jugar-los-peques-dentro-casa

Rosa del vents Colonies a casa durant la quarentena:

http://blog.rosadelsvents.es/2020/03/colonies-a-casa-durant-el-confinament-del-coronavirus/

 

 

Elisabet Vila, Esther Ayuste i Carla Tur

Leave a Comment