Pautes per a gestionar la conducta dels/les fills/es en el Covid19

 

En moltes ocasions quan les situacions ens porten al límit i ens fan sortir de la nostra zona de confort i enfrontar-nos a elles fa que surti el millor i el pitjor de nosaltres mateixos. En l’àmbit familiar no sempre és fàcil bregar amb els conflictes que apareixen en el dia a dia durant aquests moments de confinament, ja que les emocions estan a flor de pell i la relació i interacció contínua entre pares/mares i fills/es moltes vegades fan que apareguin tensions. A més, els nens cada vegada estan més irascibles, els costa cada vegada més gestionar les emocions i els conflictes que poden aparèixer.

 

Hi ha algunes estratègies o consells que poden ser útils a nivell familiar per a millorar la conducta del vostre/a fill/a:

WhatsApp Image 2020-04-20 at 18.11.37

  • Deixar espai individual de cada membre de la família. Durant el dia es poden establir moments de família (hora de menjar, veure una pel·lícula, joc de taula, etc.) i uns altres en els quals cada membre tindrà el seu lloc personal i el seu espai.
  • Pactar unes normes concretes entre tots els membres de la família quant a la convivència sobre allò que necessiten per a tenir un clima tranquil.
  • Analitzar la causa per la qual es discuteix, buscar una solució entre tots i prevenir perquè no es torni a donar la situació amb posterioritat.

 

  • Ajudar els fills a gestionar les emocions de manera adequada: parlant d’allò que els preocupa o els angoixa, oferint-lo alternatives a un millor maneig de la situació (escriure sobre això, fer esport, etc.).
  • Empatitzar amb la situació actual dels fills ajudarà a posar-nos en la seva pell i a no ser tan exigents amb ells i flexibilitzar la situació.
  • Es recomana que els pares parlin obertament sobre el Coronavirus per a no crear falses creences que encara poden generar més preocupació o por.
  • És recomanable no sobre-exposar a la informació televisiva ja que pot pujar el nivell d’angoixa, tenir la televisió oberta tot el dia amb notícies, la majoria poc agradables.
  • Pactar limitar l’ús de noves tecnologies (tele, tauleta, mòbil, consoles, etc.) ja que l’excés en moltes ocasions és una de les causes principals de la irascibilitat i la falta d’autocontrol.
  • Finalment i no menys important, la vostra actitud com a pares és de vital importància en com el nen s’enfronti a la situació. Sou un exemple per a ells i per això cal evitar no passar-los l’angoixa, la por i la preocupació que us pugui generar aquesta situació.

 

 

 

Elisabet Vila, Psicòloga especialitzada en infantojuvenil col·legiada nº 20360

Leave a Comment