ESPORT I SEXUALITAT

 

Esport i salut es relacionen de de la part més física i fisiològica, segons diversos estudis, quant a que:

 

  • En millorar la pressió sanguínia i la circulació, l’esport té un paper important per a la prevenció i millora de la disfunció erèctil en el cas dels homes. En el cas de les dones, s’eleva el flux sanguini en el clítoris, millorant els orgasmes.
  • La millora del to muscular pèlvic contribueix també a una millor sensació de l’orgasme, així com a la prevenció de la continència urinària i disfuncions sexuals.
  • En tonificar la musculatura en general, ens sentim, amb més vigor i, ja connectant amb el pla psicològic, més a gust amb nosaltres mateixos, un punt clau per a l’erotisme.

 

Si l’esport té beneficis psicològics, quant a la millora del benestar i estat d’ànim, podem intuir la seva relació amb la sexualitat des del pla psíquic. I és que l’estat d’ànim influeix i condiciona el funcionament sexual, és a dir, un bon estat d’ànim ens permet una millor predisposició per a iniciar i gaudir del sexe. Quins són els mecanismes pels quals l’esport millora l’estat d’ànim? Mitjançant l’exercici físic s’estimulen moltes àrees del nostra organisme, però fonamentalment són tres les substàncies implicades en aquesta relació de l’esport amb la millora de l’estat d’ànim i sexualitat.

dep-sexualidad

  • Endorfines: les endorfines són un analgèsic natural, uns neurotransmissors alliberats per a la hipòfisi (estructura cerebral) que s’encarreguen d’estimular zones del cervell que produeixen plaer. Amb l’esport s’estimula l’alliberament d’endorfines i els seus beneficis:
    • Disminueix l’estrès mental. Sensació de relax.
    • Font de plaer. Augment del desig sexual.
  • Serotonina: la serotonina és un altre neurotransmissor que participa, entre altres coses, en la regulació de l’estat d’ànim. Regula el somni i eleva la moral (antidepressiu), facilitant estats de benestar, tranquil·litat, plaer i eufòria. A més, té un important paper en la capacitat d’estimar.
  • Dopamina: és el neurotransmissor de les emocions fortes. També és la causa de les sensacions de plaer y relaxació, té un important paper en la motivació i la satisfacció.

 

Uns altres neurotransmissors com la noradrenalina, responsable de l’excitació i l’energia, i hormones com la testosterona i estrògens, responsables del desig sexual, també són estimulats mitjançant l’exercici físic i en major o menor mesura interaccionen amb la sexualitat.

Queda clar que la pràctica esportiva i els seus beneficis, sobretot l’efecte antiestrès, de relax, de millora de l’humor i actitud positiva, etc. Ens permeten augmentar la nostra capacitat i desig per a sentir plaer. I com un peix que es mossega la cua, una bona salut sexual ens permetrà mantenir un estat d’ànim més positiu.

 

Raquel del Àguila Bravo

Psicòloga i Coach. Nº Col·legiada 20020

Leave a Comment