Trastorns de la conducta alimentària i Realfooding

Avui és el dia mundial contra els trastorns alimentaris i per això ens agradaria parlar d’un tema que ha creat controvèrsia en aquests últims mesos: la relació entre el Realfooding (estil de vida basat a menjar aliments reals i evitar els ultraprocessats) i els TCA (Trastorns de la Conducta Alimentària).

En aquests últims mesos molts professionals que ens dediquem a la salut mental hem hagut de donar la nostra opinió i defensar la salut mental i el benestar emocional per sobre de la nutrició.

tape-403593_1920

La salut és un concepte molt ampli i no solament una cosa física. L’equilibri i una bona gestió en tots els àmbits de la nostra vida és el que realment ens pot portar a un benestar complet.

Tots els professionals de l’àmbit sanitari vetllem pel benestar global de les persones. Tots estem d’acord que l’alimentació és un punt molt important per a la salut tant física com emocional. El problema és quan aquestes idees sobre l’alimentació saludable es tornen molt estrictes, i interfereixen en altres àmbits en la vida d’una persona.

Totes les maneres de cuidar-nos estan bé, mentre no interfereixin negativament en altres àmbits de la nostra vida.

L’objectiu és arribar a un equilibri saludable i si uns certs corrents nutricionals ens generen malestar i/o culpabilitat això afectarà directament el benestar global de la persona.

Òbviament tots els professionals de la salut estem d’acord amb els beneficis del Realfooding però això portat a l’extrem en alguns casos pot portar a l’obsessió i a la rigidesa pel que es poden veure afectades les altres parts de la salut global d’una persona.

Hi ha moltes persones que són vulnerables a uns certs comentaris que són radicals sobre el menjar, per la qual cosa som 100×100 responsables no solament del que diem sinó de com ho diem. Es tracta de transmetre i divulgar de manera conscient i tenint molt en compte quin pot generar el que diem a les persones a les quals els està arribant aquesta informació.

Tots tenim una gran responsabilitat amb la informació que podem donar amb la finalitat que aquesta informació sigui d’ajuda i d’utilitat però mai per a culpabilitzar.

 

Esther Boada Martos, Psicòloga Infantojuvenil i Adults, Nº de col·legiada 24465, Especialitzada en Trastorns de la Conducta Alimentària

Leave a Comment